Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A hulladékokról

A téma feladatai:

"Négy lépés" a környezetért
Hulladékválogatós
A nyomok a szeméttelepre vezetnek
Szobrászműhely
A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

Kapcsolódó feladatok:

Hulladékos totó

További információk...

...a hulladék megelőzésről
...a szelektív hulladékgyűjtésről
...a hasznosításról
...az ártalmatlaní- tásról

 

5. Szobrászműhely

Készítsetek figyelemfelkeltő "szemétszobrokat"!

Napjainkban, helytelen vásárlói szokásaink következtében, egyre több olyan dolgot használunk, ami hamar a szemetesbe kerül (pl. csomagolóanyagok). Ezektől a hulladéklerakók nagyon gyorsan betelnek, az újak létesítése pedig nagyon sok pénzbe kerül. Ha kevesebb hulladékot termelnénk, akkor kevesebb hulladéklerakóra lenne szükség, az erre fordított pénzt pedig játszóterek vagy sportpályák létesítésére lehetne fordítani.

Gyűjtsetek hulladékká vált használati tárgyakat, csomagolóanyagokat. Próbáljatok egyféléből minél többet összeszedni. (Figyelem! Ne ezért vásároljátok ezeket!) Készítsetek különböző szobrokat, melyek felhívják a figyelmet a nap mint nap keletkező rengeteg hulladék okozta problémára. A szobraitok ábrázolhatnak valamilyen élő vagy elképzelt lényeket, robotokat stb.

Különösen jók azok a szobrok, amelyek egy bizonyos hulladékfajtából állnak (pl.: csak alumínium dobozokból, csak pillepalackokból, műanyag kupakokból, tojástartóból, kartondobozokból). Műveiteknek adjatok fantázianeveket (pl. „kukakirály”, „aluszaurusz”, „kupakpók”, „pille-pille” stb).

 

A szobrokat kiállítás keretében mutassátok be az iskola többi tanulójának és a szülőknek. Nagyon hatásos, ha városi kiállítást vagy felvonulást is szerveztek, és ezzel felhívjátok a lakosság figyelmét a hulladékok okozta gondokra.


 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu