Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A vásárlásról

A téma feladatai:

Vásárolj okosan!

Kapcsolódó feladatok:

"Négy lépés" a környezetért

További információk...

...a hulladék megelőzésről

 

 1. Vásárolj okosan!

A hulladékhegyek elkerülésének, megelőzésének egyik módja az előrelátó, tudatos vásárlás. Ha nem vesztek olyan termékeket, amiből sok hulladék keletkezik, akkor ti magatok is nagyon sokat tesztek a tisztább, egészségesebb környezetért. Ez a játék segít nektek abban, hogy a jövőben könnyebben felismerjétek, és ki tudjátok választani a környezetkímélő termékeket a környezetszennyezők közül.

Gyűjtsetek össze a játékhoz minél több árucikket vagy annak a csomagolását. Ezek a különböző termékek egy képzeletbeli bolt árukészletét fogják alkotni. Ha elég sokféle dolgot szedtetek össze, akkor ugyanazon termékeknek lehet környezetkímélőbb és egy környezetszennyezőbb változata is. (Pl.: visszaváltható üveges üdítő és eldobható pillepalack.) A játékhoz kell még egy bevásárló kosár, egy textilszatyor és egy nejlonzacskó.

Ha minden előkészületet elvégeztetek, akkor kezdődhet a játék. Az első feladat, hogy rakjátok ki az árukat a padokra, és "menjetek el” ebbe a képzeletbeli boltba bevásárolni. Válasszatok kezdésként a műanyag zacskó, a textilszatyor és a bevásárló kosár közül. „Vegyetek” olyan termékeket, ami szerintetek környezetkímélő csomagolásban van. Miután bevásároltatok, magyarázzátok meg döntéseiteket társaitoknak. Ha csapatokat alkottok, versenyezhettek is.

Miután bemutattátok a „vásárolt” termékeket, keressétek meg az egymáshoz tartozó termékpárokat. (üveges üdítő – dobozos üdítő, hajtógázos dezodor – pumpás dezodor stb.) Válasszátok ki és indokoljátok meg, melyik a jobb környezetvédelmi szempontból.

           

Végül olvassátok el a következő vásárlási tanácsokat! Mielőtt választanátok az igazi boltokban, környezetünk érdekében fogadjátok meg a következőket:

 • Vigyetek magatokkal a boltba vászonszatyrot, kosarat, ne fogadjátok el a műanyag zacskót.

 • Készítsetek listát arról, amire szükségetek van, és aszerint vásároljatok!

 • Válasszátok az egyszerűen, környezetbarát anyagba csomagolt árukat.

 • Válasszatok újrafeldolgozott termékeket!

 • Előbb próbáljátok megjavítani a gépeket, ruhaneműket stb., és csak azután vásároljatok újat.

 • Ha kevésbé feldolgozott terméket vásároltok nagy kiszerelésben, egyszerű vagy utántöltő csomagolásban, nemcsak pénztárcátok, de környezetetek is jól jár.

 • Tartós, jó minőségű, javítható terméket keressetek az eldobható vacakok (pl. az egyszer használatos műanyag szatyrok, palackok, elemek stb.) helyett.

 • Levegőpumpás termékeket vegyetek a hajtógázos aeroszolok helyett.

 • A kartondobozt ne vigyétek haza, hagyjátok az áruházban.

 • Vegyetek sűrítményeket, a vizet otthon is hozzá lehet önteni.

 • Ne dőljetek be a csábító csomagolásnak, a tartalomra figyeljetek!

 • Betétdíjas csomagolású italokat válasszatok, és váltsátok vissza azokat.

 • Vásároljatok olyan árukat, amelyeket nem kell több ezer kilométerről szállítani.

 • Ne vegyétek meg azokat a termékeket, amelyekből veszélyes hulladék lesz. Ha nem nélkülözhetők, csak keveset vegyetek belőlük, és minél ritkábban használjátok. 

 • Az ajándék becsomagolása felesleges, inkább dugjátok a hátatok mögé vagy kérjétek meg az ajándékozottat, hogy csukja be szemét egy pillanatra.

Válasszatok ki hármat a felsoroltak tanácsok közül, melyeket a leghamarabb meg tudjátok valósítani! Amikor ezek a vállalások már jól mennek, akkor vegyétek elő ismét ezt a listát, és keressetek új célokat!

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu